#123 - Vrăbiile și bufnița
Să ne imaginăm un grup de vrăbii care încearcă să își construiască propriile cuiburi, însă întâmpină multiple dificultăți, de la organizare la atacuri din partea prădătorilor. Într-o bună zi, vrăbiile decid să introducă în habitatul lor o bufniță care să le apere de prădători și care să le ajute, astfel, să le rezolve problemele cu care se confruntă. Cu excepția unei vrăbii înțelepte, toate celelalte vrăbii sunt de acord și susțin frenetic ideea. La scurt timp după aceea, recent introdusa bufniță începe să atace și să mănânce vrăbiile, una câte una. Aceasta este o fabulă utilizată de filosoful suedez Nick Bostrom pentru a ilustra pericolele pe care omenirea le întâmpină în fața dezvoltării inteligenței artificiale, amenințare percepută de Bostrom ca fiind mai acută de cea reprezentată de schimbările climatice.
Am mai discutat despre subiect în ediții anterioare ale newsletter-ului și probabil o vom mai face și în continuare, pe măsură ce dezvoltarea inteligenței artificiale va pune în discuție tot mai multe dileme etice. Bostrom, preocupat de capacitatea cognitivă a omului și de dezvoltarea inteligenței artificiale, consideră că vom ajunge într-un punct în care va lua naștere suprainteligența - acea structură care va fi mai capabilă intelectual decât întreaga omenire (la modul absolut, dincolo de domeniile unde deja a demonstrat că este posibil, precum jocurile de șah sau de go).
Desigur, poate puțin ”ipohondru” și autoproclamat cavaler al apocalipsei, Bostrom atrage atenția asupra modului în care omul permite dezvoltarea inteligenței artificiale, mai ales în contextul în care există trei școli de gândire care nu cooperează (nota subsemnatului aici): viziunea UE, centrată pe reglementarea inteligenței artificiale, viziunea SUA, centrată pe inovație și puțin interesată de reglementare și viziunea chineză, despre care nu știm exact către ce este centrată. Astfel, deși subiectul este inexistent pe meleaguri românești, cred ca va fi util să urmărim cu atenție evoluțiile din domeniul inteligenței artificiale, deoarce acestea ne-ar putea interesa direct pe toți.
Astăzi (integral după paywall) îți prezint extrase din cartea Superintelligence, care explică conceptul de suprainteligență. Dacă apreciezi activitatea Espresso Filosofic și textele de după paywall, alege să ne susții prin trecerea la un abonament plătit, echivalentul lunar al unei cafele în centrul Bucureștiului.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Espresso’s Substack to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.