Espresso’s Substack

Espresso’s Substack

Share this post

Espresso’s Substack
Espresso’s Substack
#127 - Solon

#127 - Solon

Espresso Filosofic's avatar
Espresso Filosofic
Jul 08, 2025
∙ Paid
5

Share this post

Espresso’s Substack
Espresso’s Substack
#127 - Solon
Share

Una dintre știrile cele mai răspândite din cursul ultimei săptămâni a fost cea referitoare la decesul fotbalistului lui Liverpool, Diogo Jota și a fratelui său, tot fotbalist. Deși nu un candidat la Balonul de Aur, Jota era un fotbalist foarte bun și de succes, proaspăt campion al Angliei și pilon important în echipa națională a Portugaliei. Cei doi frați au decedat în urma unui cumplit accident rutier, după ce una dintre anvelopele mașinii fotbalistului a explodat în mers, în cursul unei depășiri, fapt ce a cauzat răsturnarea mașinii și incendierea sa imediată.

Conform datelor ONU, 1,19 milioane de oameni mor anual în accidente de mașină, ceea ce înseamnă că nu mai puțin de 3260 de oameni mor zilnic pe glob din cauza accidentelor pe șosele. Așadar, din punct de vedere statistic, moartea celor doi frați portughezi este doar o componentă a mediei zilnice. Cazul însă a fost mediatizat din cauza notorietății și succesului profesional al lui Jota, dar și a celui personal, având în vedere că se căsătorise în urmă cu doar câteva zile. Din ce am citit, Jota se pregătea să se întoarcă la antrenamentele echipei sale de club cu mașina din Portugalia (pe feribot), o accidentare recentă stând la baza recomandării medicale de a evita zborul cu avionul.

Thanks for reading Espresso’s Substack! This post is public so feel free to share it.

Share

Dincolo de tragedia în sine, evenimentul ridică din nou întrebări legitime despre viața omului și despre hazardul care o acompaniază. O banală accidentare, un context nefericit, un eveniment extrem de rar (explozia unei anvelope la o mașină de top), toate cumulate au condus la acest deznodământ nefericit. Nimeni nu știe când va deceda, cum și din ce motiv - poate banal și posibil a fi fost evitat cu puțin noroc.

CABINET / Turn, Turn, Turn: An Interview with John V. Fleming

Povestea lui Jota este așadar un bun reminder pentru faptul că succesul vremelnic nu este un bun indicator al unei vieți împlinite sau fericite. Solon, omul de stat atenian, aprecia că nu poți considera un om fericit până la momentul morții sale, dorind să ilustreze natura schimbătoare a sorții unui om pe parcursul vieții avute, prefațând astfel alegoria ”roții norocului”a lui Boethius, despre care poți citi mai multe în materialul de aici.

Astăzi, după paywall, am selectat un text din Aristotel, în care filosoful grec analiza diferențele la nivelul longevității speciilor, dar și între reprezentanții aceleiași specii, cumva în concordanță cu evenimentul nefericit relatat. Dacă apreciezi activitatea Espresso Filosofic și textele de după paywall, alege să ne susții prin trecerea la un abonament plătit, echivalentul lunar al unei cafele în centrul Bucureștiului.

Espresso’s Substack is a reader-supported publication. To receive new posts and support my work, consider becoming a free or paid subscriber.

Keep reading with a 7-day free trial

Subscribe to Espresso’s Substack to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Espresso Filosofic
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share