#121 - Arta conversației
Într-o lume tot mai fragmentată, nu doar la nivel global, dar și la nivelul societăților naționale (ultimele alegeri din România reprezintă un bun exemplu în acest sens), oamenii trebuie să lucreze pentru a își găsi resursele necesare pentru a purta conversații reale, cu sens, cu mai puțină încărcătură emoțională și cu un accent mai mult către rațional și către încercarea de înțelegere a perspectivei celuilalt.
În acest sens, filosofia ne poate oferi sfaturi utile. Într-unul dintre numerele mai vechi ale newsletterului, pe care îl poți reciti aici, am analizat viziunea lui Wittgenstein asupra fenomenului conversațional, descoperind cât de ușor este ca un mesaj transmis în mod clar, în opinia emitentului, să fie perceput într-un cu totul alt sens de către destinar.
Tocmai de aceea, conversația presupune o anume artă, în sensul realizării acesteia într-un mod eficient și fără echivoc. Astfel, apelăm la Montaigne (despre care am scirs aici), probabil unul dintre cei mai non-conformiști filosofi, prin stilul său literar și aparent lipsit de profunzime. Mai multe despre viața și opera lui Montaigne în materialul video de mai jos:
Astăzi, în cadrul extraselor filosofice săptămânale, avem după paywall o parte din eseul lui Montaigne despre arta conversației, parte a cunoscutelor Eseuri. Dacă apreciezi activitatea Espresso Filosofic și textele de după paywall, alege să ne susții prin trecerea la un abonament plătit, echivalentul lunar al unei cafele în centrul Bucureștiului.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Espresso’s Substack to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.